Моніторинг виконання міжнародної програми EcoBRU

20.10.2015 16:31

28 квітня 2015року на базі ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» відбувся Моніторинг виконання міжнародної програми Eco BRU, Екологічна освіта для Білорусії, Росії та України офісом Ерасмус + , який представляли Світлана Бацюкова та Олена Оржель. Представники ВУЗів-партнерів мали можливість ознайомитися з нашим ВУЗом, оглянути бібліотеку, читальні зали, ознайомитися з колективом, який виконує проектну роботу у рамках нашого університету. Партнери обговорили проблеми, які виникли під час перебігу проекту та мали змогу вирішити їх з представниками Еразмус+ офісу.

 Ректор університету Віктор Коцур у своєму виступі підкреслив, що Переяслав-Хмельницький педагогічний університет має особливу місію з огляду історії краю та його глибоких освітянських традицій. За словами Віктора Петровича, в умовах викликів ХХІ століття екологічне виховання посідає особливе місце. Сучасні тенденції суспільного розвитку переконують у тому, що система екологічної освіти та виховання має відповідати динамічному розвитку світової цивілізації. Стало очевидним, що вирішення екологічних проблем залежить від екологічно освічених, гуманістично орієнтованих людей. Для формування нового гуманно-морального ставлення до природи потрібно розвивати екологічну свідомість та мислення, практичний досвід раціонального природокористування, вміння приймати екологічно доцільні рішення у майбутній професійній діяльності. 

Проректор із наукової роботи нашого університету Сергій Рик висловив глибоку вдячність вітчизняним та закордонним партнерам проекту за плідну співпрацю і наголосив, що на даному етапі робота консорціуму виходить на інший, якісно вищий рівень. Напрацювання, які вже мають інші вищі навчальні заклади в сфері екологічної освіти, наш університет обов’язково буде використовувати у своїй подальшій роботі. Також Сергій Миколайович розповів, що нині наш виш працює над заключенням договору з Київським обласним інститутом післядипломної освіти педагогічних кадрів, який знаходиться в м. Біла Церква. Даний заклад працює над підвищенням фахового рівня педагогічних працівників, безперервним розвитком творчого потенціалу кожного вчителя, його інтелектуального й загальнокультурного рівня, оновленням професійних знань та вдосконаленням набутих умінь, розгортанням науково-дослідницької, експериментальної роботи у закладах освіти Київщини. Підписання договору між Переяслав-Хмельницьким педагогічним університетом та Київським обласним інститутом післядипломної освіти педагогічних кадрів дасть змогу передати фахівцям цього закладу курси екологічної тематики, розроблені науковцями нашого вишу, для викладання їх вчителям, які проходитимуть курси підвищення кваліфікації. Представник Європейського координатора проекту професор Гвидо Кауфманн відзначив, що Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів м. Біла Церква — дуже важливий партнер для подальшого втілення проекту TEMPUS EcoBRU в життя.

У свою чергу професор, завідувач кафедри географії, екології і методики навчання нашого університету Борис Чернов, обґрунтовуючи у своєму виступі проблеми формування екологічної свідомості та напрями подолання негативних тенденцій впливу на довкілля з позиції психогенетичних закономірностей поведінки людини, зазначив, що для відвернення екологічної катастрофи необхідно змінити ціннісний стереотип суспільної свідомості. Її формування передбачає перебудову поглядів та уявлень людини, коли засвоєні знання і екологічні норми стають її власними переконаннями, внутрішніми регуляторами поведінки тощо. На переконання Бориса Олексійовича, головним показником сформованості екологічної свідомості є готовність особистості до конкретних конструктивних дій щодо охорони й розвитку природного середовища. Але, щоб цього досягти, необхідно вдосконалити систему екологічної освіти і виховання учнівської та студентської молоді.

До слова, проект TEMPUS EcoBRUсприяє безперервному навчанню викладачів навчальних закладів та вчителів загальноосвітніх шкіл Білорусі, Росії та України. Для даної цільової групи розробляється і впроваджується програма електроннoго навчання — курсів підвищення кваліфікації в області екологічної освіти. Tаким чином підтримується прагнення білоруського, російського та українського уряду поліпшити і зміцнити навчання в сфері екології на всіх рівнях освітньої системи.

Координація проекту відведена Бременському університету. Реалізація здійснюється університетами країн-партнерів із Гомеля, Мінська та Вітебська в Білорусі, Липецька, Магнітогорська, Новгорода, Новосибірська, Ростова-на-Дону, Санкт-Петербурга в Росії, Києва, Івано-Франківська, Чернівців та Переяслава-Хмельницького в Україні. Підтримка, у свою чергу, забезпечується європейськими університетськими і неуніверситетськими партнерами з Німеччини, Латвії, Словаччини та Чеської Республіки.

Перший проектний рік був спрямований на підготовку викладачів вищих навчальних закладів в країнах-партнерaх, а так само на концептуальну роботу і розвиток системи електронного навчання (E-Learning). Другий рік проекту було відведено розвитку електронних курсів. На третій проектний рік заплановано проведення тестування, впровадження та постійне вдосконалення курсів.

29 жовтня моніторингові заходи проекту TEMPUS EcoBRUвідбулися в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, а 30 жовтня — в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ).


 

 

Назад

Контакт

© 2014 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode